Mielőtt családi kedvencünket beszerezzük, tisztában kell lennünk néhány az állattartással kapcsolatos alapvető dologgal. Felelősség teljesen át kell gondolnunk, hogy eltudjuk dönteni, tudjuk-e vállalni az általunk választott házi kedvencről való gondoskodást egész életén keresztül. Az állatok rendszeres gondoskodást igényelnek. Pl.: a halak, hüllők kevesebb időráfordítással is beérik, de a kutya, macska tartása mindennapos elfoglaltságot jelent. Nagyon fontos a megfelelő választás! Vásárlás előtt olvassunk utána, érdeklődjünk szakemberektől, hogy a számunkra legmegfelelőbb háziállat kerüljön a családba.


Kutya esetében a fajta választás nagyon meggondolandó. Feltétlen látogassunk el több tenyészetbe, és kérjük ki a tenyésztők tanácsát, hogy az általunk kiszemelt fajta igényeit kitudjuk-e elégíteni, illetve hogy ő megfelel-e a család elvárásainak.
Amennyiben gyermek van, vagy hamarosan érkezik a családba, a fajta kiválasztásnál ezt is szem előtt kell tartani. Jó választás lehet, ha olyan fajta mellett döntünk, amelynek a minden napi ellátásába gyermekünket is betudjuk vonni.
A kutya beszerzése csak az első lépés. Őt naponta etetni sétáltatni kell. Ha ebből a gyerekek is kitudják venni a részüket, ők is örömüket lelik a kutya tartásban, és építő lehet az ő személyiségük fejlődésében. Az állatokról való gondoskodáson keresztül, megtanulják a rendszerességet és kialakul a felelősségtudatuk. Érezni fogják, hogy a kutyák sok szeretetet adnak, de ők is szeretetre éhesek és kiszolgáltatottak az embereknek.


Ahhoz, hogy családi kedvencünk kellemes társsá váljon elengedhetetlen a megfelelő szocializáció. Minden kutyának illik megtanítani, alapfeladatokat, mint pl.: gyere ide, ül, fekszik,marad, helyedre stb. Fontos, hogy kedvencünk jó érezze magát, de az is, hogy viselkedésével ne zavarjon másokat. Ha utcára visszük kedvencünket neki is be kell tartani bizonyos szabályokat. Minél szófogadóbb egy kutya annál több helyre vihetjük magunkkal. Hogy kutyánk jól nevelté váljon segítségünkre lehetnek a kutyakiképző iskolák, ahol a gazda is megtanulhatja, hogyan tud kommunikálni kutyájával.Ahhoz, hogy igazi társsá váljon a kutyánk az etetésen kívül időt kell szánni a kényeztetésükre, simogatásukra, és a velük való közös játékra.


Az állatok lételeme a mozgás. Biztosítanunk kell számukra a megfelelő életteret és mozgási lehetőséget. A kertben tartott kutyákat is rendszeresen vigyük sétálni. Fontos számukra, hogy rendszeresen találkozzanak fajtársaikkal, szaglásszanak, barátkozzanak. A gazdik is kivehetik a közös programokból a részüket. Számos kutyás sport van. Pl.: frizbi, dog dancing, agility, futás, úszás, túrázás stb. Így a gyerekek is szívesebben kimozdulnak a szabadba a friss levegőre a tévé és a számítógép mellől. Ha eleget mozog kedvencünk akkor a mozgásszegény életmódból származó egészségügyi és viselkedésbeli problémák is visszaszoríthatók. Bármilyen állatunk is van tudnunk kell, hogy mi a legmegfelelőbb táplálék a számára. Ezt kell biztosítanunk számára. Az állatoknak is szükségük van különféle tápanyagokra, ásványi anyagokra, vitaminokra, hogy egészségesek legyenek és szépen fejlődjenek. Nagyban megkönnyítik a kutyák egészséges táplálását a számukra előállított különféle száraz eledelek vagy konzervek. Ha jó minőségű száraz eledelt választunk, az optimális mennyiségben tartalmaz minden a kutya számára szükséges tápanyagot. Amennyiben a hagyományos (főzős) etetést választjuk kerüljük a következőket: tejet, tojás fehérjét nyersen, hüvelyeseket, nyers sertés, birka húst, illetve belsőségeket, a szárnyasok csöves csontját. A főtt húsok mellett, szükséges a szénhidrátokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal való kiegészítés.
Ne etessük túl kutyánkat! A kövérség betegségekhez vezethet. A jutalmazás történjen valami kutyák számára kapható jutalom falattal, virslivel, sajttal. A kölyökkutyát az életkorának megfelelő táppal etessük, 6 hónapos korig 3-szor, 6 és 12 hónapos kor között napi 2-szer, és 1 éves kor felett 1-szer. Ha kutyánk hagyott az ételből vegyük el előle és a következő etetésnél adjunk kevesebbet. Friss ivóvíz mindig legyen a kutya előtt. Utazás és kirándulás alkalmával is gondoskodjunk ivóvízről.

Az egészséges állat jó étvágyú és élénk. Ha a megszokottnál bágyadtabb, kedvetlenebb, étvágytalan forduljunk állatorvoshoz. Rendszeresen oltassuk, féregtelenítsük és védekezzünk a külső paraziták ellen is. Ezekben az állatorvos a segítségükre lesz. A megfelelően tisztán tartott, rendszeresen oltott és féregtelenített kutyák semmiféle veszélyt nem jelentenek a gyerekekre illetve a kismamákra nézve. Ha gyermek érkezik vagy van a családban, igyekezzünk természetes módon viselkedni. Ne különítsük el őket egymástól! A megfelelő higiénia betartása mellett nem kell tartanunk semmilyen fertőzéstől. Ha a kutyánkat elkülönítjük az új családtag érkezésekor, azzal még kíváncsibbá, féltékenyebbé tesszük, ami később problémához vezethet. A zökkenő mentes együttéléshez a kutyának is meg kell tanulnia, hogy a gyerek bár gyengébb a "falkában" mégis felette helyezkedik el. Nem boríthatja fel, nem veheti ki a kiflit a kezéből stb.

Ahogy növekszik a gyerek ő is megtanulja, hogy a kutya egy élőlény nem játékszer az ő igényeit is szem előtt kell tartani pl.: neki is szüksége van pihenésre, nyugalomra és, ha elvonul a helyére akkor ott nem piszkáljuk. Ha megfelelő kapcsolatot engedünk kialakulni gyerekünk és a kutyánk között, a kutya tartás nagyon pozitívan befolyásolja gyermekünk személyiségének fejlődését. Persze a házi állatot nem a gyereknek vásároljuk. Az állatok ellátásába a róluk való gondoskodásba, jó ha bevonjuk a gyereket, de a felelősség a felnőtteké.
Nem csak a kedvencünkért, de a születendő utódokért is felelősek vagyunk. A tenyésztés a tenyésztők dolga. Az otthoni szaporítással csak a gazdátlan állatok száma nő. Az egy tévhit, hogy a kutyának egyszer életében fialni kell. Az ivartalanítással pont, hogy számos egészségügyi problémát megelőzhetünk, mint pl.: méh gyulladás, emlő daganat stb.
Reméljük amennyiben még kutya vásárlás előtt állnak sikerül megtalálniuk az Önök számára legmegfelelőbb fajtát illetve egyedet és sok örömüket lelik majd benne.